ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Berberis Vulgaris
زرشک بهصورت درختچهای است خاردار که خارها معمولاً سه تا سه تا از یک نقطه ساقه بیرون آمدهاند. زرشک بیشتر در مشرق ایران میروید و زرشک خراسان معمولاً بیدانه و مرغوبتر از زرشک سایر نقاط است. زرشک بیشتر به نواحی سرد زمین علاقمند است.
میوه زرشک در فصل تابستان میرسد و خوشهای سبز رنگ بوده که پس از رسیدن قرمز مایل به بنفش تیره خواهد شد. طبیعت آن سرد و خشک بوده و بهعلت داشتن بعضی اسیدهای آلی دارای خاصیت کم کنندگی صفرای خون و دفع صرفا از راه کبد بوده و در افرادی که شدت عطش دارند عطش آنان را نقصان میدهد و حرارت معده و جگر را نیز کم میکند.
آب میوه زرشک استفراغ را ساکت میکند و مخلوط آن با داروهای مناسب برای مداوای زخمهای امعاء بهکار میرود چنانچه مخلوطی از آب زرشک خوب رسیده و آب سیب درختی شیرین را بهطور برابر و نصف آب لیموی تازه و مقداری شکر بجوشانند تا قوام آمده و تقریباً منعقد گرد داروی بسیار خوبی است که بهعنوان پادزهر سموم کشنده منجمله زهر افعی بهکار میرود. ضمناً اشتهای افراد کم اشتها را زیاد میکند. افرادی که سرد مزاجند و مبتلا به نفخ شکم میباشند بهتر است زرشک را با غذاهای شیرین مانند نبات و عسل بخورند.